Centrum Zaopatrzenia Chłodnictwa
www.czch.com.pl
Wiele produktów żywnościowych szybko traci przydatność do spożycia wskutek procesów zachodzących w ich komórkach, a także za sprawą rozwoju mikroorganizmów znajdujących się na ich powierzchni. Dotyczy to m.in. mięsa świeżego, ryb i nabiału, a także warzyw i owoców. Zarówno procesy rozkładu, jak i wzrost populacji bakterii czy grzybów pleśniowych można zatrzymać, obniżając temperaturę. Sposobem na wydłużenie czasu przechowywania jest umieszczanie produktów się w warunkach chłodniczych. Nieodzowny okaże się więc montaż mebli chłodniczych. W Bydgoszczy specjalizuje się w tym obszarze firma CZCH. Przekonajmy się, co mogą zaoferować meble chłodnicze i sprawdźmy, jakie są ich rodzaje.
Meble chłodnicze to urządzenia, które pozwalają na obniżenie temperatury przechowywanych produktów do poziomu, przy jakim zachowują one swoją przydatność do spożycia na znacznie dłużej. W zależności od rodzaju wyrobów konieczne może być utrzymywanie rozmaitych zakresów temperatury. Dla nabiału, mleka i przetworów mlecznych będzie to od 2°C do 4°C, a przy niektórych produktach do około 8°C. Świeże warzywa i owoce przechowuje się w temperaturze 4–8°C, natomiast świeże mięso w między 0°C a 3°C. Ryby wymagają ochłodzenia do poziomu od –2°C do 2°C. Przechowywanie mrożonek wiąże się z utrzymywaniem od –15°C do nawet –30°C.
Meble chłodnicze mogą mieć postać urządzeń otwartych lub zamkniętych. W handlu detalicznym korzysta się z lad chłodniczych, witryn oraz regałów chłodniczych. Używane są też wyspy, gondole oraz bonety mroźnicze. Dużą popularnością cieszą się szafy chłodnicze i mroźnicze w wersjach z drzwiami szklanymi. W pomieszczeniach magazynowych są one stosowane w wersjach z drzwiami termoizolowanymi.